10. postaja – »Mlade slečejo in jim ne ponudijo priložnosti«

ponedeljek, 06. april 2020

Jani star 26 let, diplomant andragogike in pedagogike … 50 poslanih prošenj za službo, nič odgovorov. Status: brezposelen in neporočen. Klara stara 33 let, diplomantka mednarodnih odnosov, opravlja dela preko študentskega servisa, zasluži 500 evrov na mesec. Status: ima fanta, vendar se boji poročiti in ustvariti družino. Nal star 29 let, »falirani« študent … še sam ne ve od kod dobi denar, da se lahko vsak petek odpravi na zabavo. Leta 2014 je po podatkih statističnega urada Slovenijo zapustilo 3400 mladih, ki je odšlo svojo priložnost iskati v tujino. Govorimo o mladih, ki so praviloma najbolj izobraženi. Tovrstnih usod lahko najdemo še in še.

Umberto Galimberti zelo znan italijanski psiholog in filozof, ki mu mnogi očitajo pesimizem je zapisal: »Ali od mladega človeka danes kaj pričakujemo? Nikakor, nič se ne pričakuje od njega, pravzaprav ga ne potrebujemo. Dragi mladi, od vas svet nič ne pričakuje, ker vam ne daje priložnosti, da bi se izkazali!« Tako nas mlade svet slači – pišemo prošnje za zaposlitev in sanjamo o prihodnosti, opravljamo prostovoljna pripravništva, živimo pri starših ali na 10 kvadratnih metrih…za borih 500 evrov na mesec … zakaj nobena televizija ne posname »Big Brotherja« z naslovom kako mladim na izviren način ne ponuditi priložnosti? Ker je ta problem kompleksen, začnimo raje iskati rešitev pri nas. Vse zgoraj naštete težave nas mlade osamijo, zato je nujno, da se znamo obkrožiti s skupinam, ki nam vlivajo optimizem. Takšne družbe, nas bodo namesto »slačile« »oblačile« in nam vedno znova dajale priložnosti. V takšnih skupinah bomo zelo hitro dobili občutek, da nas nekdo potrebuje. V takšnih skupinah ne bomo stagnirali, temveč rastli.

Poglejmo Jezusa in njegovo »klapo« apostolov. Povečini so bili te apostoli precej neizobraženi, Matej je bil cestninar, večina ostalih ribičev…najbolj izobražen je bil Juda Iškarjot, kar mu je očitno škodilo. Ta »klapa« je hodila po Judeji in oznanjala vero, ki jo še 2000 let kasneje živimo tudi mi. Skupnost je torej iz ribičev naredila pričevalce dobre volje. Dragi mladi prijatelji, dopustimo, da nas skupnost »obleče« in nam vrne priložnost, ki nam jo svet krade.

Molimo te Kristus in te hvalimo! Ker si s svojim križem svet odrešil!