11. postaja – »Mlade pribijejo na križ«

četrtek, 09. april 2020

Zopet smo pri petkovem večeru. Tokrat smo sredi temnega parka, okoli lesene mize, na kateri najdemo steklenice, travo in podobne pripomočke, ali kar na njej sedijo mladi … Denis zvija »joint«, ob tem, da ima oči že popolnoma krvave, Jan pravkar vase zliva že svoj šesti »pir« in se pri tem maje levo in desno … še dobro da se z eno roko drži za mizo. Klara bodri Bora, ki se naslanja deloma na njo, delo na mogočen hrast … kombinacija pokajene trave in alkohola ga je spravila v stanje, da »kliče jelene«. Na enem izmed stolov najdemo še mladega »dolenjskega supermena« Anžeta in mnoge druge bolj ali manj spektakularne »pribitke«.

Mlad človek je lahko »pribit« tudi na drugačen način. Chiara Luce Badano je bila perspektivna lepo mlado dekle. Pri osemnajstih letih je med igranjem tenisa v rami začutila bolečino. Sledila je diagnoza – kostni rak. Ko je izvedela za diagnozo je odšla v svojo sobo in petindvajset minut razmišljala in bila boj z Bogom in seboj. Bolezen jo je dobesedno pribila na posteljo … vendar zgolj za teh petindvajset minut. Odločila se je, da bolezen sprejme kot križ s katerim bo pričevala za Jezusa. Umrla je stara 18 let, vendar s svojim pričevanjem je ohrabrila marsikoga, zato jo je cerkev leta 2010 razglasila za svetnico. Zavedati se moramo, da z vsakim našim ravnanjem nekaj sporočamo, pričujemo. Pričujemo, ko sedimo v parku, omamljeni od trave in alkohola, pričujemo, ko izvemo da imamo raka, pričujemo, ko se neuspešno učimo nemščino, pričujemo, ko si redno, če si redno, umivamo zobe … vse je lahko eno samo pričevanje. Ključno je samo s kakšno lučjo bomo osvetlili naša dejanja – pozitivno ali negativno.

Dragi mladi prijatelji, vsak izmed nas je »pribit« na svoj križ. Naš križ je lahko bolezen ali popivanje v parku, ključno je, da znamo ta svoj križ na pravilen način obrniti proti ljudem, da ga vidijo v pravi luči. Tako bomo lahko tudi sami kot Jezus, pribiti na križ pričevali za dobro. Tako bomo lastno trpljenje osmislili in obrnili sebi v prid.

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.