12. postaja – »Mladi umremo na križu«

četrtek, 09. april 2020

To poletje se skupina dvanajstih mladih odpravlja na misijon v afriško državo Burundi. Na misijon se pripravlja že skoraj eno leto – mladi se učijo jezika domorodcev, zbirajo material, ki ga bodo pustili, hodijo po župnijah predstavljajo svojo poletno misijo in zbirajo denar. Poudariti je potrebno, da si mladi vse stroške krijejo sami – 300 evrov je potrebno plačati za cepljenje, 800 evrov za letalsko karto in še 200 evrov za enomesečno bivanje v Afriki. Poleg tega, da bodo mladi ves svoj denar, zaslužen preko študentskih del, vložili v misijon se bodo odrekli tudi počitniškim mesecem. Končni izračun: 1300 evrov, izguba julija in avgusta, poletno delo brez zaslužka … koga zanima?

Kakorkoli obračamo zgornjo zgodbo, je potrebno priznati, da se bodo mladi v tem primeru darovali za druge. Ta izkušnja darovanja jih bo v življenju vedno spremljala. In sedaj si zamislimo drugo zgodbo. Nedeljsko kosilo, nekdo za omizjem praznuje svoj 23 rojstni dan. Stara teta mu kot darilo prinese škatlo čokoladnih bonbonov, ki jih slavljenec pusti na mizi. Slavnostno kosilo je za nami, oče slavljenca si po kosilu zaželi nekaj sladkega in seveda odpre te bonbone in ponudi tudi ostalim. Sedaj sledi »pogrom« slavljenca nad svojim očetom, ki se mimogrede že 23 let daruje za svojega sina. Priznati si moramo, da smo pogosto podobni 23 – letniku iz te zgodbe, saj se mladi nismo sposobni darovati za druge pa naj gre še za tako banalno majhno zadevo, ki bi jo lahko razrešili samo z nasmehom. Nezmožnost darovanja za druge je naša smrt, saj se tako izgublja najbolj pristen stik med ljudmi, ki ga dejanja darovanja gradijo.

Dragi mladi prijatelji, če sedaj temo razširimo še na križanega Jezusa, ki je »ekstrem« zglede darovanja. V primeru, da nismo sposobni dejanj darovanja, ne bomo nikoli razumeli zakaj je Jezus trpel in umrl na križu, bojim se tudi, da pravzaprav nikoli ne bomo razumeli življenja. In tako bo naše telo sicer še živo, vendar duševno bomo umrli že pri rosnih 23 letih.

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si si svojim križem svet odrešil.