13. postaja – »Ali mlade še polagamo staršem v naročje?«

četrtek, 09. april 2020

Podatki SURS nam Slovencem napovedujejo katastrofalno bodočnost glede rodnosti. Leta 2015 je bilo povprečno število otrok na žensko 1,16 otroka. Kar 53% od vseh družin ima samo enega otroka, 36% je družin z dvema otrokoma. To skupaj predstavlja 89%, kar pomeni, da je zgolj 11% družin, kjer je število otrok tri ali več. Torej je vprašanje ali mlade še polagamo staršem v naročje precej na mestu. Vsekakor je odločitev o tem koliko otrok želiš imeti vedno in v prvi vrsti tvoja … včasih ti je to tudi onemogočeno na takšen in drugačen način. Potrebno pa je poudariti, da se bo ob takšnih trendih število Slovencev do leta 2050 zmanjšalo za skoraj desetino.

Neka mama je odšla na ginekološki poseg in pristala v sobi še z sedmimi drugimi. Vseh teh sedem žensk je bilo tisti dan tam z razlogom, da opravijo splav. Prva je bila stara okoli 30 let in menila, da na materinstvo še ni pripravljena, druga se je pritoževala nad možem, ker ji je to naredil in mora sedaj tu ležati, ena izmed njih je splav opravljala že tretjič in tako hrabrila druge, da to ni nič posebnega. Najbolj razumen argument za splav imela 19 letnica, ki je tudi edina ob odločitvi za splav čutila neko nelagodje. Mamo, ki je tisti dan opravljalo nek drug ginekološki poseg, so pogovori teh žensk tako boleli, da enostavno ni mogla spregovoriti z njimi niti besede – sama je namreč mati več otrokom. Na tem mestu je vredno izpostaviti podatek, da je bilo v Sloveniji od leta 1979 opravljenih skoraj 500 000 splavov. Se nam ne zdi, da je to ena velika tragedija?

Dragi mladi prijatelji, mogoče se vam zdi, da to ni tema za vas … vendar je. Vzljubiti moramo otroka v sebi in ljubiti otroke, ki nas obkrožajo – nečake, sosedove otroke, brate, sestre … jim nameniti svoj čas in pozornost. Če bomo znali ljubiti te otroke, bomo v situacijah ko se bo potrebno odločati za življenje trdnejši. Na mestu je tudi vprašanje: »Je svet res tako slab, da otrokom niti ne dopustimo, da bi se rodili vanj?«

Mama hugs are the most favorite. Shot of baby girl in arms of her happy smiling mother lying in bed and playing

Molimo te Kristus in te hvalimo! Ker si s svojim križem svet odrešil!