2. postaja – »Mladi vzamemo križ na svoje rame«

torek, 29. septembra 2020

Kako postati zmagovalec brez truda? Želja vsakega preračunljivega mladostnika je prav to, povezati nemogoča si nasprotja med seboj. Ne bi radi delali, vendar imeli dosti denarja. Ne bi se učili, vendar imeli dobre ocene. Ne bi se radi gibali in trenirali, vendar mišičasto telo in igra nogometa na nivoju Lea Messija … to pa ja. Še bolj zanimivi so načini, kako želimo te cilje doseči … do denarja se da priti z športnimi stavami in igranjem lota, do dobrih ocen s prepisovanjem, poteze velikih športnikov pa si ogledujemo preko youtuba in si domišljamo, da smo tam. Naravnost genialno!

Kdo ne pozna pravljice o Pepelki! Običajno jo razumemo kot pravljico o hudobni mačehi z dvema nekoliko butastima hčerkama, ter dobri in zatirani pastorki. Če pazljivo pogledamo ti dve butasti hčerki – v življenju sta živeli brez odrekanja in napora, brez omejitev. Še omožiti ju je hotela njuna mama, vendar na koncu je prav Pepelka tista, ki se srečno omoži. Smisel življenja gotovo ni trpljenje in neprestano odrekanje ugodju, toda zavedati se je potrebno, da brez odrekanja si ne zaslužimo ugodja in ponavadi ga na tak način tudi ne dosežemo. Mladi smo danes s to svojo idejo »Vzem si ga na izi!« bolj ali manj razvrednotili delo in uspeh … še huje pa je, da nekoga, ki se trudi in trdo dela proglasimo za bedaka, podobno kot Pepelko.

Začetno vprašanje se je glasilo: »Kako postati zmagovalec brez truda?« Odgovor je jasen: »Ne, ne moreš postati zmagovalec brez truda…lahko si kvečjemu zguba.« Dragi mladi prijatelji, ravno to je naš križ, ki ga moramo vzeti na svoje rame … delo v šoli, delo za prijatelje in ljudi okoli sebe, delo na sebi. Trdneje kot se bomo tega križa oklenili, lažje ga bomo nosili in manj padali. Mogoče nas bodo zaradi tega križa bolela ramena, kolena, kakšnega celo križ. Verjamem, da se vsi zavedamo, da se veliko bolj »zmagovalno« počutimo če osvojimo vrh Triglava, kot pa vrh Kureščka.

Molimo te Kristus in te hvalimo! Ker si s svojim križem svet odrešil!