9. postaja – »Mladi pademo tretjič pod križem«

ponedeljek, 06. april 2020

Spolnost … v današnjem času zagotovo največji padec mladih. O tem smo slišali že marsikaj, bili na predavanjih, prepričevali so nas duhovniki, starši, ljudje z izkušnjami in pride petkova zabava, posteljo mi greje Sanja, naslednji teden ima prijatelj rojstni dan, sedaj se sproščam na prijateljici od prijatelja, ki z mojim prijateljem skupaj praznuje rojstni dan v nekem baru. Aja … dol se dava kar na wcju in njenega imena ne poznam … baje pa je bila pred kratkim v sosednji kabini z Milošem…noro kakšna izkušnja. Takšni in podobni so dnevniški zapisi petkovih zabav dijakov gimnazije Bežigrad, gimnazije Poljane, škofijske klasične gimnazije Šentvid in tudi gimnazije Želimlje.

Strinjamo se, da je okoli spolnosti preveč moraliziranja in mogoče je ravno to ključni razlog, da mladi na tej točki vedno znova padamo, saj sovražimo, da nam nekdo soli pamet. Spolnost je izredno močen nagon, ki ga človek zelo intenzivno čuti … še posebej mlad človek, neizkušen. Vendar zavedati se moramo, da spolnost svoj največji učinek predstavlja takrat, ko to pomeni istočasno tudi izkazovanje ljubezni drugemu. In tu pride naš padec mladih … moraliziranje »odraslih« nas je pripeljalo do tega, da smo zasovražili odnose in ljubezen, močan nagon pa do tega, da je prijetna sošolka Anja samo še predmet za zadovoljitev moje potrebe s pomočjo masturbacije ali takojšnega spolnega odnosa. Kdo je pravzaprav danes od mladih še takšen junak, da bi v disku pristopil do simpatične Anje, jo ogovoril in ji naposled rekel: »Draga Anja všeč si mi in jutri je lep dan … si za sprehod?« Če boš slučajno na naslednji zabavi svoj jezik raje kot za kaj drugega uporabil, da izrečeš ta stavek, potem ti je pomembna oseba, potem si ZA ljubezen.

Dragi mladi prijatelji, Jezus nam ne odreka spolnosti in ljubezni … kaj bi pravzaprav imel od tega. Jezus je zgolj proti banaliziranju spolnosti in brezčutnemu hedonizmu. Jezus je za ljubezen, ki se mora roditi iz naših odnosov … in če je ta odnos goreč, potem je tudi za spolnost, ki lahko obrodi resničen sad ljubezni. Si ne želimo tega zase?

Molimo te Kristus in te hvalimo! Ker si s svojim križem svet odrešil!