En random blog

torek, 20. avgust 2019

Želimlje – na videz pravljično in harmonično okolje, v katerem pa ne skrivamo skrivnosti. Stres. Vsi dijaki so oboleli za njim. Večina to dobro skriva, mnogi pa podležejo njegovim smrtonosnim učinkom. Nekateti se prepišejo, drugi se zgolj odločijo, da morajo iste teme predelati še enkrat. Nekateti pač grejo v fitnes in športajo, večina pa pomoč išče v najboljšem prijatelju – hrani. Tudi statistika pravi, da v zimskih mesecih v največjih navalih testov v klubu prodajo največ. Česa? Čipsov in čokolad. Seveda lahko to dejstvo znanstveno utemeljimo tudi tako, da smo mi živali, te pa si pred zimo naredijo oblogo. Glede na to, da v Želimljah ne kurijo zelo veliko, je to del priprav na te mrzle mesece.
No, pa nadaljujmo s stresom. Največkrat ga povzročajo testi, mnogokrat pa tudi ljubezen (ki sodeč po letošnjem parčkografu ni tako zelo plodovita). K temu ne pomagajo niti vzgojitelji, ki se po svojih najbolših močeh otepajo predstavnikov nasprotnega spola v svoji vzgojni skupini.
Stres pa kljub temu, da ga utapljamo s hrano, lahko povzroči tudi slaba hrana, s čimer pa v Želimljah nimamo problemov. Raziskave z Balkana so pokazale, da so čevapi zelo zdrava hrana, ki nam pomaga ublažiti učinke stresa. V Želimljah pa želijo, da ta krvavi pot potimo brez olajšav, zato jih na jedilniku ni nikoli (oz. so takrat, ko ni več stresa – pred počitnicami).
Stres lahko povzroča tudi premalo spanja. Pri nas si neprespan tudi brez stresa, če pa si pod stresom, to prinese še dodatni manjko spanja, ki pa ga povzroča tudi alarm.
Stres nam velikokrat povzroča tudi pogled na koledar, ko se zavemo, da počitnice niso nič bližje, kot so bile prejšnji dan, da se testi le kopičijo in da neusmiljeni profesorji nimajo srca in nam v najtoplejše in najhladnejše mesece, ko si želimo biti zunaj, natrpajo največ testov. Kako brezsrčno.
Glavni povzročitelji stresa pa so javni prevozi. Bom sedel? Bom stal? Bom prišel pravočasno? Mi Frenk ne bo odpeljal pred nosom, čeprav ura sploh še ni 15 do? Ali me bo morda prej zbil in bom postal pašteta? Bom sploh prišel do zraka ali bom dobil tisti gnili zrak?
In da ne bo pomote … To ni blog o tem, kako se iz stresa izvleči. Tu se stres le opisuje, kopiči, zbira … Če ste želeli pomoč pri dejanskem obvladovanju stresa, pa se obrnite na nekoga, ki ni dijak GŽ, ker je ta verjetno tudi sam podlegel tej grozni in temačni hibi.

 

Alpski jogurt