Novosti …

sobota, 20. julij 2019

Vsak dan kaj novega. Včasih nov prijatelj, drugič nova ljubezen, tretjič le nov kemični svinčnik in potem spet nov pogled na življenje … Brez heca, čisto vsak dan lahko najdem nekaj novega. (V teh dneh na primer lahko raziskujem in občudujem novo spletno stran našega doma!:)

A kaj mi pravzaprav pomenijo vse te novosti v mojem življenju? Jih sploh zaznam ali gredo mimo mene, kot da jih sploh ni? Imam kaj dobrega  od njih ali me le zmedejo in pustijo negotovega?

Včasih pomislim na svojo staro mamo; ob vsaki novosti zavija z očmi in reče nekaj v smislu “mi smo tudi brez tega čisto dobro živeli; kaj ti je treba vsega tega” … Ujeta je v stare vzorce, ki so ji poznani, ki so varni in so delovali nekoč. To ne pomeni nujno, da so slabi. A tudi ne pomeni, da so zagotovo najboljši. Morda so odlični, morda povprečni, morda zanič. Kar je pri vsej zgodbi z babico pomembno, pa je to, da se ona otepa novosti kot hudič križa – kar tako, brez premisleka in vnaprej. Ker je prepričana, da niso potrebne.

Druga skrajnost je marsikdo izmed nas. Mi smo – za razliko od naše babi – z novostmi obsedeni. Če je nekaj novo, bo zagotovo boljše! Če je nekaj staro, bo verjetno za stran. To velja za vse: tako za oblačila, kot tudi za življenjske poglede … Tradicija je za v muzeje, mi iščemo nove, sodobne poti. Smo kaj boljši od babice?

Tisto, kar mi ne da miru, je skupna točka nas, obsedencev z novotarijami, in pa starih mam in dedkov: čeprav na prvi pogled tako različni, smo pravzaprav zelo podobni. Vsi smo se ujeli v isto past. Ko pred nas pride nekaj novega, se ne ustavimo in ne premislimo, kaj to pravzaprav sploh je, kako nam lahko pomaga (če nam sploh lahko) in kje je uporabno. Ne! Tako babi kot jaz bova odreagirala enako: vsak se bo oklenil svojega prepričanja, ona bo novost zavrnila, jaz jo bom sprejel, nihče od naju pa pri tem sploh ne bo pomislil na novost samo!

Koliko bolje bi živeli, če bi znali z odprto glavo pomisliti na stvari in ne odreagirati tako, kot je najbolj “moderno” ali pa najbolj “tradicionalno”? Saj imamo vsi v glavi tisto snov, imenovano “možgani”, ki nam omogoča na stvari pogledati drugače, na novo, od daleč in … brez predsodkov.

 

Razmišljujoči mulc