Vzgojne skupine

Življenje v našem domu je razdeljeno na devet vzgojnih skupin. Prvih osem se nahaja v Želimljem (ti dijaki obiskujejo Gimnazijo Želimlje), deveta pa stanuje na Rakovniku, v naši ljubljanski enoti, namenjeni dijakom ljubljanskih srednjih šol. Morda se sprašujete, kaj “vzgojna skupina” sploh pomeni. Še najlažje jo primerjamo z veliko družino; sestavljena je iz vzgojitelja (ali dveh) ter iz skupine najstnikov, ki si poleg prostorov (dijaških sob, kuhinje, učilnice, skupnega dnevnega prostora …) delijo tudi mnogo skupnih doživetij, športnih, umetniških in duhovnih izzivov, predvsem pa skupaj ustvarjajo čisto svoje lastno vzdušje in okolje. Skupaj tekmujejo na različnih tekmovanjih, skupaj gredo na vikend vzgojne skupine, skupaj se učijo usklajevanja mnenj in prilagajanja, predvsem pa skupaj živijo vsakodnevne trenutke in tkejo vezi, ki pogosto ostanejo trdne še leta po zaključku gimnazijskega obdobja.

Kako se predstavljajo naše skupine in kako je biti njihov član, pa lahko izveste v naslednjih vrsticah!

 

1. vzgojna skupina

Prvo vzgojno skupino najbolje opisuje zmagovalna himna izpred nekaj let:
»Čisto v centru galaksije, v središču te zemlje
leži tam raj na zemlji, prva vzgojna mu je ime.
Čisto v centru vseh sistemov od začetka pa do zdaj
živi trideset bratov, prva vzgojna je ta raj.«
Dobrodošli v »raju« 1.vs!

 

2. vzgojna skupina

V drugi vzgojni skupini prebiva pestra mešanica fantov iz prvega, drugega in
tretjega letnika. So zelo aktivni: v telovadnici, fitnesu, zunaj,
na glasbenem in šolskem področju. Zase pravijo, da so močni, zabavni, odprti,
lepi, navihani, pametni in skromni. Ne dajo se hitro zmesti, a lahko hitro
zmedejo druge.

2. VS smo preprosto DRUGAčni!

 

3. vzgojna skupina

Število, ki označuje našo vzgojno skupino, je število popolnosti. Dejstvo je, da je TRI prva številka, ki vključuje prostor ali formo. Trikotnik je prva geometrijska oblika. Tri dimenzije so potrebne, da se oblikuje fizična, trdna realnost. Trojka predstavlja trdnost, popolnost in celostnost. Imamo tri oblike časa – preteklost, sedanjost in prihodnost. Tri so Božje osebe in »naj stvari so tri«, pravi Jan Plestenjak. Več kot preveč razlogov torej, da gre pri tretji vzgojni skupini za popolno skladje naravnega in nadnaravnega, kjer je skupni logos metafizično utemeljen.

 

4. vzgojna skupina

4. vzgojna – to je tista nasproti Polčeve pisarne, tista, ki glasno poje, tista pisana, ane? 🙂

Punce iz četrte vzgojne skupine smo pustolovke, življenje zajemamo z veliko žlico in v pisanih hlačah. Med športnicami nam ni para, naše ustvarjalne ideje pa nam barvajo tudi najbolj siv vsakdan. Iz naših sob se razlega navihan smeh, včasih pa tudi tarnanje maturantk, ki se veliko učijo. Takrat nas potolažijo sprostitveni ples in Jernejine spodbudne misli.

 

5. vzgojna skupina

Na vrhu zavitih stopnic, kjer stanuje 52 razigranih deklet, se ve, kaj so dobre šale, kako narediti dober čaj in pripraviti okusne toaste, kako si vzeti čas za sprehod v naravo in kje vedno odmeva pristen smeh. Ponosne smo na svojo vzgojno skupino, zato se na vsakem športnem dogodku čez celo telovadnico sliši našo navijaško himno: “Samo en je svet, samo ena vzgojna, samo ti si naša: dejmo, peta!”

 

6. vzgojna skupina

 6 stvari, brez katerih šesta vzgojna skupina ne bi preživela:

  1. brez druženja v Klarini sobi (tam se odvijajo zaupni pogovorčki, polni humorja, skrivnosti in traparij; zelo smo vesele, da jih druga dijaška ušesa nikoli ne bodo slišala:)
  2. brez kitare in vsaj troglasnega petja (petje se ob večerih sliši iz skupnega prostora, ob naključnih urah iz naključnih sob, včasih pa tudi na blejskih ulicah, sredi Kostanjevice in še kje)
  3. brez grelnika za vodo (količina čaja, kapučina in ostalih toplih pijač, ki jih spijemo v šesti, je nepredstavljiva!)
  4. brez zvonca (velik kravji zvonec, ki domuje v šesti, zazvoni ob začetku naših skupnih dogodkov, pri tem pa se sliši po celi želimeljski dolini, tako da so dijakinje iz šeste zares vedno točne in nikoli nikamor ne zamudijo. Khmhm …)
  5. brez superg (te so namreč nepogrešljive pri treningih nogometa, košarke, odbojke, pa pri zumbi, v fitnesu, pri Just Dance-u, lovljenju roverčka, včasih pa tudi v našem skupnem prostoru)
  6. druga brez druge (kajti vsi skupni dogodki, športne aktivnosti in glasbeni podvigi nam ne bi pomenili nič, če jih ne bi delile s svojimi prijateljicami iz šeste!)

 

7. vzgojna skupina

36 hobijev
36 nasmehov
36 norih idej
36 najljubših filmov
36 okusov čajev
36 glasov
36 vrečk pokovke
Pa vendar se nas vseh 36 zbere v skupnem prostoru, kjer si ob čajčkanju in klepetu izmenjamo obilo
norih idej. Po naših hodnikih se ob zvokih kitare in ukulel razlega petje, ki ga spremljata smeh in ples.

 

8. vzgojna skupina

8. vzgojna, to smo mi
in res nam para ni!
Res smo glamurozne,
barve so nam všeč sam’ rozne.
Ker smo ful bleščične,
loh nam rečeš kar kraljične.
Športne smo ful,
vsakič dobimo žulj.
Dober glas naš je stas.
Moni naš je Lino,
zato vse ‘mamo rade čokolino.

 

9. vzgojna skupina

Smo posebna vzgojna skupina, saj prebivamo na Rakovniku, in to tako fantje (15) kot dekleta (10). Prihajamo iz 11 različnih šol, raztresenih po Ljubljani.

Če združimo svoje moči, dobimo odličen orkester, skupino tehnikov, ki zna opraviti vse od strojnih del do mizarjenja, frizerski salon, oblikovalski biro in še marsikaj.