Vzgojne skupine

Življenje v našem domu je razdeljeno na enajst vzgojnih skupin. Prvih devet se nahaja v Želimljem (ti dijaki obiskujejo Gimnazijo Želimlje), dijaki dveh vzgojnih skupin pa stanujejo na Rakovniku, v naši ljubljanski enoti, namenjeni dijakom ljubljanskih srednjih šol. Morda se sprašujete, kaj “vzgojna skupina” sploh pomeni. Še najlažje jo primerjamo z veliko družino; sestavljena je iz vzgojitelja (ali dveh) ter iz skupine najstnikov, ki si poleg prostorov (dijaških sob, kuhinje, učilnice, skupnega dnevnega prostora …) delijo tudi mnogo skupnih doživetij, športnih, umetniških in duhovnih izzivov, predvsem pa skupaj ustvarjajo čisto svoje lastno vzdušje in okolje. Skupaj tekmujejo na različnih tekmovanjih, skupaj gredo na vikend vzgojne skupine, skupaj se učijo usklajevanja mnenj in prilagajanja, predvsem pa skupaj živijo vsakodnevne trenutke in tkejo vezi, ki pogosto ostanejo trdne še leta po zaključku gimnazijskega obdobja.

 

 

1. vzgojna skupina

 

 

2. vzgojna skupina

Druga vzgojna je igriva, nagajiva skupina fantov, ki znajo biti zelo glasni. Skupino sestavljajo lepi in močni fantje (tako psihično kot fizično). Fantje se udejstvujejo v različnih domskih dejavnostih. Še posebno radi plešejo in se ukvarjajo s športom. Zelo radi pa tudi kakšno zapojejo neznejšim spolom.

 

 

3. vzgojna skupina

Število, ki označuje našo vzgojno skupino je število popolnosti. Dejstvo je, da je TRI prva številka, ki vključuje prostor ali formo. Trikotnik je prva geometrijska oblika. Tri dimenzije so potrebne, da se oblikuje fizična, trdna realnost. Trojka predstavlja trdnost, popolnost in celostnost. Imamo tri oblike časa – preteklost, sedanjost in prihodnost. Tri so Božje osebe, in »naj stvari so tri« pravi Jan Plestenjak. Več kot preveč razlogov torej, da gre pri tretji vzgojni skupini za popolno skladje naravnega in nadnaravnega, kjer je skupni logos metafizično utemeljen.

 

4. vzgojna skupina

 

Dvakrat po stopnicah pa levo dpira svoja vrata (pa tudi srce) četrta vzgojna – dom treh tretark, trinajstih drugark in petnajstih fazančic. Po našem hodniku odmeva smeh, zvok kitare in upetih glasov. Ti nam včasih tudi zmanjkajo, predvsem na športnih turnirjih,  a konec koncev je vedno vse v redu, predvsem ob podpori vzgojiteljic Bernardke in Mete. Kmalu lahko ugotovite, da četrta vzgojna ni najbolj normalna. Je pa zato najbolj kreaivna, spontana in srčna vzgojna pod soncem.

 

5. vzgojna skupina

7 fazank + 17 tretark + 1 maturantka + 1 Jana (ali vzgojiteljica) = 26 razigranih deklet

Pri nas rastejo najlepše rože, vemo, kaj so dobre šale, kako narediti dober kakav in pripraviti  kokice razlicnih okusov.. Rade si vzamemo čas za sprehode v naravi kjer puščamo svoje sledi in nabiramo spomine, ki bodo ostali. Nismo še bile POVSOD, bomo pa letos skupaj odkrivale dogodivščine in delale kljukice na našem TO DO seznamu.

 

6. vzgojna skupina

Šesto vzgojno skupino smo posvetile z norostjo, s preglasnim smehom in z ljubeznijo do kave. 32 nas je, če ne štejemo vzgojiteljice, kar nas uvršča med obširnejše vzgojne skupine. To prinese s seboj bolj glasna navijanja na turnirjih, več drenjanja po hodnikih, enostavnejše ustvarjanje večglasnih harmonij, pa tudi večji nabor trapastih idej. Šesto nosimo v srcih in v minulih letih je postala naš dom. In ker letos zadnje leto stanujemo v njej v takšni zasedbi, smo trdno odločene: letošnje leto bo pravljično, na vse načine!

 

7. vzgojna skupina

– Smo najvišje, najbližje nebu,

-vsaka od nas je sončni žarek, ki tvori popolno sonce,
-k nam se prikradejo tudi oblaki, vendar imamo mavrične dežnike – druga drugo,
-7 je popolno število in tako smo tudi me popolne,
-rade imamo vaflje, nutello in fante,
-tradicija naše vzgojne je molitev za bodoče može,
-nikoli pa ne pozabimo, da je On naš Oče in da nam vedno podarja objem.

 

8. vzgojna skupina

8. vzgojna, to smo mi

in res nam para ni!

Res smo glamurpozne,

barve so nam všeč sam’ rozne.

Ker smo ful bleščične,

rečeš nam loh kar kraljične.

Športne smo ful,

vsakič dobimo žulj.

Dober glas naš je stas.

Moni naš je Lino,

zato vse ‘mamo rade čokolino.

8. vzgojna naš je dom,

nikol pozabla ga ne bom.

 

 

9. vzgojna skupina

Čez domski vhod na levo, po devetih stopnicah in mimo starega drevesa, da prideš v deveto. Očarljiva aroma sveže oprane žehte te sprejme na vhodu in te pospremi v hišo, kjer za domačnost skrbi kar 16 novink.
Da nam je lepo priča vsakodnevni smeh, petje ob kitari, pogovori o fantazijskih romanih, vonj sveže pripravljenega čaja …